Cupping Rozema en van Schijndel

Je hebt vast weleens aan een bier- of wijnproeverij meegedaan. Misschien is je verwachting dat koffie proeven hetzelfde gaat. Je zet een x-tal koffies naast elkaar, ruikt eraan, proeft de smaak op je tong en benoemt je voorkeur. Natuurlijk komen al die zaken aan bod bij het proeven van koffie, maar het hele proces zit toch wat anders en ingewikkelder in elkaar.

Grijp alvast je cuppinglepel: het is je onmisbare instrument

Een eerste verschil is dat je koffie niet direct uit een kopje proeft, maar van een speciale cuppinglepel. Je schept er een beetje koffie op, ruikt eraan, slurpt de koffie met een behoorlijk lawaai naar binnen en proeft met aandacht. Daarna spoel je de lepel om en ga je door. Op naar het proeven van de volgende boon.

Begin het proeven van koffie met een goede voorbereiding

Proeven doe je dus met een lepel, maar daar begint het niet mee. Voordat je de lepel gebruikt is er al een heleboel gebeurd. Het proces van cuppen begint bij het uitdelen en klaarzetten van alle benodigdheden. Iedereen krijgt een lepel en op een tafel worden per koffieboon drie schaaltjes gemalen koffie neergezet: één om aan de droge koffiemaling te ruiken, één om uit te proeven en één om de smaak van het tweede schaaltje te controleren.

Start het echte werk van cuppen met je neus

We beginnen met het ruiken aan de droge maling van het eerste schaaltje. Ruikt het bijvoorbeeld fruitig, of doet de aroma je denken aan chocola? Terwijl iedereen zijn neus boven het eerste schaaltje houdt, gieten we water van 90 graden in de schaaltjes waar we uit gaan proeven. We wachten geduldig vier minuten en vermaken ons ondertussen
met het ontdekken van nieuwe aroma’s die door het water in de proefschaaltjes vrijkomen.

Slurp zoals je dat nog nooit gedaan hebt

Na vier minuten breken we met onze lepel de ontstane koffiekorst en verwijderen we die. We spoelen de lepels weer om en gebruiken ze vanaf nu om ze in de koffie te dopen. We slurpen de koffie zo goed als we kunnen naar binnen en proeven de koffie op onze hele tong. Zo testen we de pure smaak. Tip: maak gebruik van een spuugbeker. Daarmee voorkom je dat je teveel cafeïne binnen krijgt.

Hang de koffiecriticus uit tijdens de beoordeling

“Hij smaakt zoals hij ruikt!” en “Het eerste waar ik aan moet denken is nat karton.” Zomaar twee uitspraken die je voorbij kunt horen komen wanneer we de koffies beoordelen. Met pen en papier bij de hand letten we bij iedere schaaltje op aroma, aciditeit, mondgevoel, smaak en nasmaak. En wat blijkt iedere keer weer: smaken verschillen, maar favorieten zijn er altijd.

En besef: koffie proeven is een kwestie van doen Interessant toch, om te lezen hoe cuppen in zijn werk gaat? Vinden wij ook. Maar één ding weten wij als branders zeker: het ook echt doén is nog veel beter.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>