Dit ijs is geweldig “as-is”, of met een beetje van chocoladesaus. Ik heb het vorige week twee keer gemaakt en ik moet zeggen: Ge-Wel-Dig!

En als je van koffie maar geen genoeg kan krijgen, maak dan een affogato met een extra kick door een espresso over een paar bolletjes ijs te gieten. Genoeg voor zes personen.

Wat heb je nodig:

50g koffiebonen (of grof gemalen koffie) Onze Costa Rica werkt erg goed verrassend is de Kenia
500ml volle melk 
6 eidooiers 
60g fijne kristalsuiker 
60g lichte basterdsuiker 
300 ml slagroom 
1 vanillestokje (of 1 theelepel vanille-extract)

Maal de koffiebonen grof in een koffiemolen of specerijenmolen – als ze te fijn zijn gemalen, kan je bezinksel krijgen in het ijs, dat de structuur aantast. Verwarm de melk met de gemalen koffie in een pannetje totdat belletjes aan de rand van de pan ontstaan. Haal van het vuur en laat trekken gedurende 30 minuten. Passeer door een fijne zeef of doek in een schone pan en houd warm.

Klop de eierdooiers en de suiker tot een dik en romig geheel in een vuurvaste schaal. Meng de warme, met koffie getrokken melk bij de eiermassa. Zet de kom op een pan nauwelijks kokend water, zorg er voor dat de onderkant of de zijkanten van de kom het water niet raken en voeg het merg van het vanillestokje en het stokje zelf toe. Roer tot het koffie-ei-mengsel dik genoeg is dat het een laagje achterlaat op de achterkant van een lepel. Passeer door een zeef in een schone kom, roer er de room door en laat volledig afkoelen. Draai er in een ijsmaker in 20 minuten ijs van Doe over in een plastic bakje en vries gedurende ten minste drie uur voor het opdienen.

One comment

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>