Indonesië Mandheling

Het Westen van Java was de regio waar de eerste koffieplantages werden opgericht door de VOC. De Nederlanders begonnen met het verbouwen en exporteren van koffieplanten in Indonesië. (Toenmalig Nederlands Indië). De Nederlanders begonnen  na de ziektes op de Arabica planten werd de Arabica koffie vervangen met Liberica koffie, een wat een wat een stevige maar straffe koffie. Die later weer vervangen werd door Robusta.

Vanaf 2015 gebruikt Indonesië nog maar een klein gedeelte van de koloniale plantages voor het verbouwen van koffie. Ze produceren daar voornamelijk de hoogwaardige Arabica koffie. Indonesië’s arabica productie vindt onder andere plaats aan de noordkant van Sumatraop een hoogte van meer dan 1400 meter. Vanaf de landgoederen op Sumatra worden de rijpe bessen na het oogsten getransporteerd naar hun molens. Vervolgens wordt het vruchtvlees gefermenteerd en afgewassen, door gebruik te maken van het natte proces, met een strenge kwaliteitscontrole. Dit resulteert in een koffie met een goede stevige body en een zoete algemene impressie.  Op zijn beste smaakt de koffie soepel en zeer subtiel en soms zelfs wat kruidige tonen.

Onze koffie uit Sumatra komt van de coöperatie Kelompok Petani Kopi Toba. De plantage levert bonen die biologisch en UTZ gecertificeerd verbouwd en verwerkt zijn. Gr1 in de naam staat voor de hoogste kwaliteit bonen.

Kelompok Petani Kopi Toba is een coöperatie van 468 boeren die zich verenigd hebben om de kwaliteit van de koffie te verhogen. De leden van de coöperatie worden getraind in het beheren van de bebossing en het werken mét de natuur om zo het gebruik van pesticiden te beperken. De aangeplante bonen (S 795) zijn van nature resistent tegen veel ziektes waardoor de noodzaak van het gebruik van pesticiden nog verder wordt teruggebracht. Grote nadruk ligt daarmee ook op gezonde werkomstandigheden van de deelnemende boeren.

De koffieplanten zijn aangeplant in vulkanische grond waardoor de koffie, naast donkers smaken van kruiden en chocolade, ook wat mineralig smaakt met een beetje citrus. Sumatra Mandheling, een heerlijk pittige koffie.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>