Arabica en Robusta bonen, we hebben er waarschijnlijk allemaal wel eens iets over gehoord maar wat is het verschil nu eigenlijk. Waarom zijn Arabica bonen vaak populairder en duurder dan Robusta bonen? En wat is het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen?
Op de wereld wordt het meest Arabica koffie verbouwd (70% van de totale wereldproductie). Arabica planten kunnen alleen op hoogte goed groeien, terwijl Robusta koffieplanten ook op lagere hoogtes groeien. Beide planten hebben tropische temperaturen nodig. Vandaar dat je alleen koffieplantages tegenkomt rond de evenaar: in Afrika, Zuidoost-Azië, Midden-Amerika, Zuid-Amerika en bepaalde gedeeltes van Australië. De Arabica koffieplant heeft overdag tempraturen nodig tussen de 25 en 30 graden. Het is wel belangrijk dat deze plant in de schaduw staat en geen direct zonlicht ontvangt. De Arabica plant groeit op grotere hoogte, gemiddeld zo´n 1500 meter hoog.
Verder maakt een koffieplant cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen parasieten en ziekten. Omdat de Arabica planten op grote hoogte groeien, worden deze planten minder blootgesteld aan deze natuurlijke vijanden.
De Arabica koffiebonen bevatten onder meer om die reden minder cafeïne dan de Robusta koffiebonen. Dat geeft Arabica koffiebonen ook een heel ander smaakpatroon.
In tegenstelling tot Arabica-planten, groeien Robusta-planten ook in lagergelegen gedeeltes. De Robusta heeft door zijn hogere weerstand ook een stevigere smaak. Robusta koffie bevat daarnaast ook 2 keer zoveel cafeïne als Arabica koffiebonen.
Samengevat: het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen is het cafeïnegehalte, en dus ook het smaakprofiel. Arabica wordt op grotere hoogte verbouwd en bevat daardoor minder cafeïne. Onder andere dit zorgt ervoor dat Arabica een gevarieerder smaakprofiel heeft dan Robusta, dat weer een hoger cafeïnegehalte heeft.
De Robusta gebruiken wij zelf vooral en in kleine hoeveelheden (een snufje) in onze huismelange 4082. Die zorgt in deze melange voor een stevigere en pittigere smaak. Verder hebben we heel veel verschillende Arabica bonen die ook vaak los verkocht worden zoals de Caturra uit Brazilië Santos, Colombia Finca do Brando en Costa Rica Tarrazú; de heirloom uit Ethiopië Yirgacheffe en Sidamo; de S795 uit Indonesië Mandheling; de typica uit Papua Nieuw Guinea Elimbari of de Maragogype uit Guatemala.