:

Het filterapparaat was jarenlang in elk huishouden te vinden. Het is een simpel apparaat voor een prima kop koffie. Jarenlang was dit koffiezetapparaat in Nederland de favoriet en het was ook vaak je eerste kopje koffie. Maar hoe werkt het filterapparaat precies en hoe kun je hem het best gebruiken. Dat lees je allemaal in dit artikel.

De zetmethode is heel erg eenvoudig en geeft een goed resultaat. Het is de meest ideale zetmethode voor als je een grote groep mensen van koffie moet voorzien. Verder vergt het ook weinig kennis, ervaring en techniek omdat het apparaat het meeste werk doet. Het schoonmaken is ook nog eens super makkelijk waardoor je weinig extra tijd kwijt bent. Je houdt dus meer tijd over om van je koffie te genieten!

Een filterapparaat is uitgerust met een koffiefilterhouder en een waterreservoir, daarnaast hebben de meeste filterapparaten vaak een glazen kan en een warmhoudplaatje. Het zetten van koffie met een filterapparaat werkt als volgt: het koude water in het waterreservoir wordt opgewarmd tot net boven de 90 graden. Vervolgens wordt het water door een buisje naar de druppelaar geleid die het zachtjes op de gemalen koffie in het papieren filter laat lopen. Door de zwaartekracht zal de koffie uiteindelijk in de glazen kan terecht komen.

Koffie gemaakt met een filterapparaat heeft een uitgebalanceerde smaak die niet zurig is. De smaak is echter minder uitgesproken en heeft minder complexe aroma’s dan bij andere methodes. Ook hangt het er natuurlijk vanaf wat voor soort koffie je gebruikt. Wij raden je aan om verse gemalen koffie te gebruiken, zo krijg je de beste kwaliteit. Verder is de filterkoffie een kop koffie die erg toegankelijk is en dus ideaal voor veel mensen om kennis te maken met koffie.

Bij het zetten van een kop koffie met een filterapparaat raden wij je aan om de koffie niet te fijn te malen, met een korrelgrote zoals suiker. Mocht je geen zin hebben om je bonen zelf te malen dan kan je hem bestellen als snelfilter-maling, Deze maling is speciaal voor dit soort apparaten bedoeld.

De dosering hangt af van de hoeveelheid koffie die je wilt maken. Meestal gebruiken wij rond de 60 gram gemalen koffie en 1000 ml water. Dit kan je natuurlijk naar eigen smaak aanpassen voor jouw perfecte kop koffie.

De zettijd is de tijd die nodig is om koffie te zetten, van het moment dat je het apparaat aanzet tot dat de koffie klaar is. De zettijd van een filterapparaat is afhankelijk van het type apparaat en de hoeveelheid die koffie je gaat zetten. Gemiddeld is de zettijd ongeveer 5 á 6 minuten.

Geniet van je koffie!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>