Deze bonen worden verbouwd in de zuidelijke regio van Ethiopië die vroeger de provincie Sidamo heette. Deze regio wordt ook wel gezien als de oorsprong van de koffieproductie. Volgens de plaatselijke legende zag een jonge herder genaamd Kaldi zijn kudde levendig worden na het eten van een paar vreemde rode bessen.

Hij voelde een enorme stroom aan energie nadat hij de bessen zelf ook had geprobeerd. Kaldi had koffiebonen gevonden. Hoewel de waarheid van dit verhaal twijfelachtig is, is het een feit dat koffie afkomstig is uit Afrika. Koffiebonen worden al heel lang in dit gebied verbouwd en de koffie wordt beschouwd als een van de beste ter wereld!

Sidamo’s groene koffie wordt verbouwd in de Sidamo-provincie in de hooglanden van Ethiopië tussen 1500 en 2200 meter boven zeeniveau. De bonen worden geoogst tussen oktober en januari. Vanwege de grotere hoogtes is de groei van de bonen traag. Hoewel dit de productie van de bonen vertraagt, zorgt het er echter wel voor dat, door de langzamere groei van de bonen, er meer voedingstoffen uit de bodem worden onttrokken. Zo ontstaat er dus een complexer en voller smaakprofiel.

De Sidamo-koffiesoorten in Ethiopië zijn populair vanwege hun body die erg genuanceerd is, samen met een heldere en levendige afdronk die zeer stabiel is van seizoen tot seizoen, waardoor het een populaire Ethiopische koffie is voor veel branders.

Dan iets over waar onze koffie precies vandaan komt:

Kerchanshe Farms is opgericht in 1970 en ondersteunt inmiddels 80 boerenfamilies, waarvan 20% wordt geleid door een vrouw. Het bedrijf biedt kleinere boeren contracten die duurzamere landbouw mogelijk maken en inkomen garanderen en zorgen er zo voor dat de geproduceerde koffie van de hoogste kwaliteit is. Kerchanse houdt zich niet bezig met intensieve landbouw, maar verbouwt alleen koffie en planten bomen die voor schaduw zorgen en een optimale omgeving creëren voor de koffieteelt.

Kerchanshe Farm heeft zijn eigen landbouwgebied in de Kaffa-regio in het zuidwesten van Ethiopië, een plantage van 500 hectare en een opbrengst van zo’n 200 ton koffie. Een klein deel van de koffie van Kerchanse komt uit de Sidamo regio en daarvan hebben we een aantal zakken kunnen bemachtigen.

Een hele mooie biologische koffie die ons bij het cuppen meteen opviel. Door zijn frisse zuurtje en een hint van boter is hij zeer geschikt als filterkoffie. Door zijn kruidigheid en body ook heel mooi als espresso.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>