Ethiopië Sidamo

Deze bonen worden verbouwd in de zuidelijke regio van Ethiopië dat vroeger de provincie Sidamo heette. Deze regio wordt ook wel gezien als de oorsprong van de koffieproductie. Volgens de plaatselijke legende zag een jonge herder genaamd Kaldi […]

View more

Mandheling

Indonesië Mandheling Het Westen van Java was de regio waar de eerste koffieplantages werden opgericht door de VOC. De Nederlanders begonnen met het verbouwen en exporteren van koffieplanten in Indonesië. (Toenmalig Nederlands Indië). De Nederlanders begonnen  na de […]

View more

De Percolator

De Percolator pot wordt ook wel Mokkapot of Espressopotje genoemd. Deze koffiezetter is in bijna ieder Italiaans huishouden terug te vinden. Het is een absolute musthave.  Maar wat is de Percolator nou precies en hoe kun je hem […]

View more

Het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen

Arabica en Robusta bonen, we hebben er waarschijnlijk allemaal wel eens iets over gehoord maar wat is het verschil nu eigenlijk. Waarom zijn Arabica bonen vaak populairder en duurder dan Robusta bonen? En wat is het verschil tussen […]

View more

Het filterapparaat

: Het filterapparaat was jarenlang in elk huishouden te vinden. Het is een simpel apparaat voor een prima kop koffie. Jarenlang was dit koffiezetapparaat in Nederland de favoriet en het was ook vaak je eerste kopje koffie. Maar […]

View more

Tips voor de FrenchPress

Goede koffie heeft tijd nodig. Gebruik verse koffiebonen voor een goede kwaliteit. Wij raden aan om 60 á 70 gram koffie per liter te gebruiken. Met de french press maak je het beste een sterkere filterkoffie. Gebruik bij […]

View more

Alles over Koffie

In Nederland drinken we heel veel koffie. We drinken per jaar gemiddeld zo’n 260 Liter koffie per persoon. In Kilo’s is dat bijna 8,5 Kilo. Nederland kent dus aardig wat koffieleuten. Maar wat weten we eigenlijk van koffie? […]

View more

Koffie-ijs – Recept

Dit ijs is geweldig “as-is”, of met een beetje van chocoladesaus. Ik heb het vorige week twee keer gemaakt en ik moet zeggen: Ge-Wel-Dig! En als je van koffie maar geen genoeg kan krijgen, maak dan een affogato […]

View more

Koffiebranderij Rozema & van Schijndel: Een nieuwe plek, een nieuwe stap.

We weten het nog als de dag van gisteren, maar toch is het alweer twee jaar geleden dat we Rozema & van Schijndel startten. En sindsdien zijn we harder gegaan dan de treinen die ons elke dag voorbij […]

View more

Wat is een koffiekeurmerk (ons) waard?

Wat is een koffiekeurmerk (ons) waard? Pakweg twintig jaar geleden wandelden we voor eerlijke producten naar de Wereldwinkel. Daar kochten we Max Havelaar, het enige fair trade merk dat we toen kenden. Max Havelaar bestaat nog steeds, maar […]

View more