De Percolator wordt ook wel Mokkapot of Espressopotje genoemd. Deze koffiezetter is in bijna ieder Italiaans huishouden terug te vinden. Het is een absolute must-have.  Maar wat is de Percolator nou precies en hoe kun je hem het best gebruiken? Als je dit artikel gelezen hebt weet jij alles over de Percolator.

De door Alfonso Bialetti in 1933 gepatenteerde koffiezetter heeft een eenvoudige techniek. Die techniek werkt als volgt: In de Percolator wordt water, door warmtedruk, van onder door het filter, naar boven gedrukt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zet je met de Percolator geen espresso. De druk is veel lager dan bij een espressomachine, namelijk 1,5 bar in plaats van 9 bar.

Deze zetmethode is zeer simpel maar ook heel snel en geeft toch een mooi resultaat. Echter, deze techniek vergt enige ervaring en finesse. Het schoonmaken is daarentegen eenvoudig waardoor je weinig extra tijd kwijt bent. Zo hou je meer tijd over om te genieten van je lekkere kopje koffie.

Met de Percolator zet je een volle koffie, met een wat dikkere textuur. Het is een sterke, vrij geconcentreerde koffie. Een paar seconden kunnen het verschil maken tussen een lekker kopje koffie en een bitter kopje koffie. Als het water een te hoge tempratuur bereikt dan worden er te veel bitters uit de koffie geëxtraheerd.

Gouden tip: je kunt dit voorkomen door de onderkant van de Percolator te koelen onder een lauwe kraan, vlak voordat de Percolator begint te sputteren (tegen het einde van het zetproces).

De korrelgrootte die nodig is voor het zetten van koffie met de Percolator is redelijk fijn ongeveer zoals dat van keukenzout.

De dosering hangt af van wat voor koffie je wilt maken en de grootte van je Percolator. Als voorbeeld gebruiken wij 15 gram gemalen koffie en 150 ml water. Deze 2 doseringen kun je naar eigen smaak aanpassen. Wij gebruiken in de Percolator het liefst de Costa Rica Tarrazú of, voor een extra pittig bakje koffie, onze huismelange 4082.

De zettijd is de tijd die nodig is om water door de koffie naar boven te laten gaan. Dit duurt ongeveer 1 minuut. Gaat dit sneller dan 1 minuut is de koffie te grof gemalen. Duurt dit veel langer dan is de koffie te fijn gemalen.

Geniet van je koffie!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>