Er was eens een idee. Daarna een locatie. En toen was daar de officiële aftrap. Koffiebranderij Rozema & Van Schijndel opende op 7 juni de deuren voor familie, vrienden en kennissen om alles wat koffie te bieden heeft met hen te delen. Het werd een middag in het teken van experimenteren met koffie, want dat is bij uitstek de manier
om de veelzijdigheid ervan te ontdekken.

De nieuwsgierigheid naar koffie bleek gewekt

Om twee uur druppelde het zonnig geklede publiek de branderij binnen. Jong en oud was nieuwsgierig naar de branderij. Met een spannende, industriële locatie om te onderzoeken en een luchtkussen om de hoek vermaakten de allerjongsten zich uitstekend. Het ‘volwassen publiek’ genoot eveneens van de locatie (“Hier zouden meer mensen vanaf moeten weten!”), maar experimenteerde vooral met dat waar het bij ons allemaal om draait: koffie.

Cuppen: daar waar de timer continu af ging

Cupping Rozema van Schijndel

In een hoek van de branderij ging om de haverklap een timer af. Waarom? Daar vond de cupping plaats en dat proces komt behoorlijk precies. Het bleek ook niet eenvoudig, het proeven van koffie. Zo vertelde iemand ons dat het best wel lastig is aan te geven wat je proeft. Maar dat je verschillen proeft, dat was voor iedereen duidelijk. Onder de
proevers was de Yirgacheffe uit Ethiopië het populairst. De Kenia AA werd het minste gewaardeerd. “Jammer” vond koffiebrander Jeroen, want dat is nu net zijn favoriet.

Je koftail naar keuze werd met precisie voor je gemaakt

Koftails Rozema en van Schijndel

Voor wie tijdens de opening geen koftail heeft geprobeerd: je hebt wat gemist. Vanachter de mobiele koftailbar had je kunnen zien hoe twee barista’s met beleid en precisie een bijzondere koffie cocktail voor je creëerden. Heb je ze wel geproefd? Dan heb je vast onthouden dat de Port Koffie behoorlijk heftig was, een complexe smaakexplosie. En de warme Kaisermelange met koffie, ei, room en honing een zachte verrassing op je tong. “Die laatste gaan we zeker vaker maken”, aldus koffiebrander Jorg.

De centrale bar: daar waar het, ook dagelijks, allemaal gebeurt

Achter de bar rozema en van schijndel

Wie even genoeg geproefd had kon heerlijk hangen aan de lange bar die er altijd staat. Een bar die je bij binnenkomst opvalt, juist omdat hij zo goed in het plaatje van de oude fabriek past. Een bar die je uitkijk biedt op de brander en op dat wat er allemaal nog meer in de koffiebranderij gebeurt. Een plek ook waar koffiebevindingen met anderen worden gedeeld. “Deze geur van koffie zou ik elke ochtend wel willen ruiken”, klinkt het er eind van de middag aan de ene kant van de bar. En aan de andere kant was de schaal met de gebakjes van bakker Robèrt inmiddels leeg. Ook daar is goed van genoten.

Met een hoop koffiekennis en caffeine weer naar huis

Er was een hoop te ontdekken over koffie tijdens onze opening. Met de hulp van alle barista’s en gastheer Bob (nogmaals bedankt voor jullie inzet!) hebben we onze bezoekers veel nieuwe ervaringen kunnen ‘voorschotelen’. Daardoor liep iedereen met nieuwe koffiekennis, en natuurlijk een gezonde dosis cafeïne, weer naar huis. Gelukkig was daar de avond nog, want meteen naar bed was zeker niemand goed gelukt.

4 comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>