In Nederland drinken we heel veel koffie. We drinken per jaar gemiddeld zo’n 260 Liter koffie per persoon. In Kilo’s is dat bijna 8,5 Kilo. Nederland kent dus aardig wat koffieleuten. Maar wat weten we eigenlijk van koffie?
De laatste jaren vragen we ons steeds vaker af waar het ‘zwarte goud’ eigenlijk vandaan komt. Wie verbouwt bijvoorbeeld de koffie en wat gebeurt er na het oogsten. Er ontstaat een trend waarin koffiedrinkers opzoek zijn naar meer transparantie over de koffie die zij drinken. Maar wat is koffie nu precies?
De koffieboon is in feite een volgroeid zaadje van de kers van de koffieplant. De koffieplant groeit in verschillende werelddelen en heeft daardoor ook verschillende smaken. Na het oogsten van de koffiebessen worden zij ontdaan van hun buitenste laag. Nadat de bonen gedroogd zijn worden ze gebrand. Hierbij worden de suikers in de boon gekaramelliseerd waardoor de koffieolie zich ontwikkelt die zorgt voor het aroma en de smaak van de boon. Er zijn ook nog verschillende gradaties van branding, van licht gebrand tot zeer donker gebrand, ieder met zijn eigen kenmerk.
Na het branden worden de bonen gemalen. Je kan ervoor kiezen om voorgemalen koffie te kopen, maar je kunt ook zelf je koffie malen. Wil je de perfecte kop koffie, dan raden we altijd aan om zelf de bonen te malen. Ook bij de maling geldt weer dat er variaties zijn in de maling, van zeer fijn tot half grof.
Hierna komen we natuurlijk bij het koffiezetten zelf. Er zijn verschillende zetmethoden. Zo kan je koffie maken met een Ibrik, een Percolator, een Cafetière een ketel of bijvoorbeeld een volautomatische koffieautomaat. Het maken van een kopje koffie is dus een heel proces. Dat maakt koffie drinken dus heel bijzonder. Er gaat heel veel aan vooraf.