Cafeine molecule

Hoe goed ken je je kopje koffie eigenlijk? Je bent wellicht meer bezig met wakker blijven als je een van je 2,4 kopjes per dag nuttigt in plaats van je druk te maken over de maalgraad of de mate van branden van je koffie. Maar als je een van die miljoenen bent die elke dag koffie drinkt – en die zich druk maken over hoeveel cafeïne ze tot zich nemen – wil je wellicht de volgende feiten wel kennen.

 

Donker gebrande bonen bevatten minder cafeïne

Die donker, Frans of Italiaans, gebrande bonen smaken dan wel sterker, maar dat betekent niet dat ze ook meer cafeïne bevatten. Het is zelfs zo dat licht gebrande koffie de meeste cafeïne bevat. Het proces van koffiebranden, zorgt ervoor dat een deel van de cafeïne weg wordt gebrand.

 

Niet elk merk is hetzelfde

Er is een enorm verschil in het aantal milligram cafeïne per gram koffie. Een kop van Starbucks bevat bijvoorbeeld meer dan twee keer zoveel cafeïne als een kop koffie van McDonalds.

 

De manier van malen is van belang

Wil je meer kick uit je koffie? Gebruik dan een maler met maalschijven in plaats van eentje met een ronddraaiend mesje (zoals in een blender). Maalschijven zorgen voor grilliger koffiedeeltjes met meer oppervlak, waardoor meer cafeïne onttrokken kan worden.

 

Iedereen verwerkt het anders

De snelheid waarmee cafeïne het menselijk lichaam verlaat, verschilt nogal per persoon. Vrouwen verwerken het over het algemeen sneller. Rokers verwerken het zo’n twee keer zo snel als niet-rokers en vrouwen aan de pil verwerken het dan weer een derde langzamer dan vrouwen die de pil niet slikken.

 

Het droogt je niet uit

Je hebt vast wel eens gehoord dat je koffie niet mag meetellen in je dagelijkse 2 liter water, of dat je zelfs extra water moet drinken ter compensatie, maar van cafeïne droog je niet uit. Punt. Einde discussie.

 

Je kan beter gewoon koffie drinken dan energiedrank

Heb je ’s middags een opkikker nodig? Dan kan je beter een koffie nemen dan bijvoorbeeld een Red Bull. Een kopje filterkoffie bevat gemiddeld meer cafeïne per kop dan een blikje Red Bull; suiker en kunstmatige ingrediënten niet meegerekend haal je dus meer uit een kopje koffie.

 

80% van ons heeft liever een kop koffie dan een cocktail

Bijna 80% van de mensheid verkiest koffie boven alcohol, sociale media of seks, volgens een onderzoek onder 7455 personen uitgevoerd door Le Meridien Hotels & Resorts.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>